Godsdienstwaanzinnige familie vermoordde eigen zoon op 02-02-1944 op een Boerenhoeve in de Weverwijk

21-02-2021

Zoon gelyncht door godsdienstwaanzinnige familie


MEERKERK - In Meerkerk is een 26-jarige man om het leven gebracht door zijn familieleden. Het slachtoffer zou zijn gewurgd en daarna gelyncht. Volgens de verdachten zou het slachtoffer zijn 'bezeten door de duivel'.

Negen familieleden zijn opgepakt en overgebracht naar instellingen. Een 23-jarige broer, die gedwongen werd om toe te kijken hoe zijn broer werd gedood, kon ontsnappen.

Sekte

De boer en boerin woonde met negen kinderen (zes jongens, drie meisjes in de leeftijd van 21 tot 37 jaar) op een boerderij met 20 koeien in het buurtschap Weverwijk, net buiten Meerkerk.

Mensen uit het dorp vertellen het verhaal van een bijzondere familie, die de indruk wekt van een sekte. De boer en boerin woonde met negen kinderen (zes jongens, drie meisjes) en hun twintig koeien op de boerderij. Voorbijgangers werden uitgescholden en bedreigd. De vader van het gezin was zelfs een keer worstelend in het veld was gezien, volgens eigen zeggen 'vechtend tegen de duivel'.

Een predikant had nog geprobeerd bij de familie over de vloer te komen, maar hij was niet welkom. Een van de zoons heeft zich ontwikkeld tot duiveluitdrijver. Tijdens het gesprek met de predikant voerde deze zoon het woord en alle andere gezinsleden stemden met alles toe was hij zei. Alleen het latere slachtoffer ging daar niet in mee, tot woede van de zoon die het woord voerde.

Ook de autoriteiten waren de op de hoogte van de zonderlinge familie. Afgelopen zaterdag kwamen bij de autoriteiten weer klachten binnen over de 'godsdienstwaanzin' van de familie. De koeien stonden luid te loeien in de stallen. Ze werden niet gemolken en kregen ook geen voedsel meer.

Een paar dagen later -toen de rust was teruggekeerd- ging burgemeester Willem Geleedst poolshoogte nemen, samen met twee doktoren. Die stelden vast dat al het gevaar was geweken. De dieren kregen weer te eten en werden weer gevoederd.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie

Opgesloten

Toch sloeg de waanzin weer toe bij de familie. Twee van de negen kinderen waren godsdienstelijk niet zo overtuigd als de rest van de familie. Volgens de vader waren ze daarom bezeten. Terwijl de oudste broer naar bed ging, werden de krukken van de deuren gehaald, zodat niemand het huis uit kon.

De oudste broer werd in zijn slaap overvallen. Hij werd gewurgd en daarna op beestachtige wijze verminkt. Zijn jongere broer, die ook niet zo'n godsdienstige overtuiging had, moest toekijken en werd later opgesloten in de keuken, zodat de rest van het gezin verder kon gaan met een bid-sessie.

De broer wist echter te ontsnappen en rende naar de politie. De plaatselijke agent werd door de familie verwelkomd met hooivorken en bijlen. Hij wist ze tot kalmte te manen, door te roepen dat hij door 'de hemel was gestuurd'.

De moeder van het gezin had op dat moment nog delen van het lichaam van haar zoon in haar handen. Vervolgens werden alle overgebleven gezinsleden gearresteerd en overgebracht naar drie verschillende klinieken.

Dat de actie niet uit een moment van verstandsverbijstering kwam, blijkt uit het feit dat de gezinsleden eerst hadden geprobeerd te voorkomen dat de twee broers konden ontsnappen. Daarna probeerden ze het stoffelijk overschot te laten verdwijnen, door delen te verbranden. Er was in een van de kamers een brandstapel gemaakt, die mogelijk het hele huis in vuur en vlam had gezet.

Hoe ging het verder:

Uiteindelijk kwamen alle familieleden in een gesticht in Utrecht terecht. Ze kregen geen celstraf omdat ze ontoerekeningsvatbaar werden verklaard.

In een terugblik van het NRC uit 1988 (waarbij ook soortgelijke gevallen worden besproken) wordt gezegd dat alle familieleden uiteindelijk terugkeren naar de boerenhoeve in Weverwijk.

Bronnen:

Telegraaf - 02-02-1944 - Gezin door waanzin aangetast

De Tijd - 02-02-1944 - Jongeman vermoord

Dagblad van het Oosten - 03-02-1944 - "Menschenoffer" in Leerbroek

De Courant - 10-02-1944 - Het drama te Meerkerk

Drentsch Dagblad - 14-02-1944 - "Duiveluitbanners" pleegden moord

NRC Handelsblad - 23-01-1988 - "Door Gods hand verpletterd"

Tekst: Dave Datema

Gepubliceerd op: 02 februari 2018

Verhaalnummer: 66

Bron ► https://www.dagvantoen.nl/zoon-gelyncht-door-godsdienstwaanzinnige-familie/


KRANTENBERICHTEN


Hoofdtekst

Hoe was trouwes dat verhaol wat taero beurde mittie femilie die toen hêêlemael dul wier ? Dasse toen die baby deeje vermoorde daero bij de Vijfheerelande, daero bij Meerkerk daer die kante uit.


Mvr M : Jao daer is toe ok iemand vermoord en toen hebbe ze dat hôôfd toch in de kookpot.....jao hoe zat tat ok alweer ?

Mvr V : In de Beverwijk, daer leeft t'r nou nog volges mijn nog êên van. In 43 is dat beurt, in 43/44. Iederêên zag 't al lang van te voore ankomme, 't was dan zo'n sekte en zo. En d'r was dan zo'n jonge die dee wel z'n aige uh mastrubere of uh. Oooh dat was een grôôte zonde !

SdV : Jao ?

Mvr V : Jao verschrikkelijk en hij was ok een keertie naer de kerrumus geweest, weze kijke niet d'rin gezete maor naer de kerrumus in Gurkom.

ZO ! Wier die gelijk vervloekt en jao 't was écht verschrikkelijk.

Mvr M : En is hij toe omgebrocht ?

Mvr V : êên hebbe ze d'r vermoord, die hebbe ze geweun afgeslacht en gekookt op 't waoterfernuis.

Mvr R : AFschuwelijk !!

Mvr M : Ja weet jij dat nie ?


Mvr R : Jao nou je 't vertelt komt wel iets van bove, ja dat gebeurt is. Mvr V : Weet nog dat 't in de Schoonhoofse zat. En die minse zijn daer blijve weune. Daer altijd. En een dochter is d'r getrouwd die heb altijd bij ôôñs in 't Achterland geweund, die is verlee jaer gesturreve. Frips hiette ze, 't was een man en een vrouw en ik doch van vijf kindere. Gêên van alle, deuze is dan getrouwd maor uh en êên was d'r niet thuis maor ze wouwe d'r dus wel drie die d'r voor hullie gevoel zéér zondig waere die wouwe ze afmaoke maor 't is t'r bij êên gebleve. Eên is t'r toe ontvlucht deur de groepslaochies (blindechies achter de koeje) en die is hulp gaon haole. Maor hoe wier daer dan over gesproke uitaaindelijk hier in de Alblasserwaerd over dat voorval ?

Mvr V : Jao d'r wier wel over gepraot maor Meerkerruk was an de andere kant van 't kenaol.

Mvr R : Maor 't hoort toch bij Leerbroek, Beverwijk ?

Mvr V : Jao, zou kanne dat weet ik niet precies maor 't was de andere kant van 't kenaol en in d'n oorlog nou dan kwammie daer netuurlijk niet. 't Was amper dat t'r een krant kwam paor keer in de week.

Beschrijving

In de oorlog gebeurde in een klein dorp tussen Meerkerk en Leerbroek een afschuwelijke moord. Een vader en moeder kregen goddienswaanzin en vermoorde hun zoon en probeerde nog twee andere te vermoorden die in hun ogen ook zondig waren. Het verhaal word her en der nog steeds naverteld in de Alblasserwaard.

Bron

Mondelinge optekening, bandopname privébezit Stephan de Vos

Commentaar

6-11-2007 Gesprek tussen Stephan de Vos, mevrouw de Vos, mevrouw Mourik-Muilwijk en mevrouw Muylwijk-de Ruiter.

Naam Overig in Tekst

Vijfheerelande (Vijfheerenlanden)

Gurkom (Gorinchem)

Schoonhoofse krant (Schoonhovse krant) Achterland

Alblasserwaerd (Alblasserwaard)

Naam Locatie in Tekst

Meerkerk

Beverwijk

Leerbroek

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21


Bron ► https://www.verhalenbank.nl/items/show/47200