LEERBROEKSE KERK

DE OUDSTE KERK VAN NEDERLAND


De kerk vormde vroeger de kern van elk dorp.

Met het bouwjaar 560, geldt de Sint-Servaasbasiliek als de oudste kerk van Nederland.

Nederland is er dan ook mee volgebouwd: sinds het jaar 1200 zijn er maar liefst 19.000 kerkgebouwen in ons land uit de grond gestampt. Een groot deel hiervan is weliswaar niet meer in gebruik, maar deze historische monumenten maken nog steeds onderdeel uit van ons cultureel erfgoed. Sommige exemplaren zijn echter een stuk ouder dan de rest.

Voor wie geïnteresseerd is in de vroegste voorbeelden van dit erfgoed, de vijf oudste kerken van Nederland vind je in de onderstaande bron.

Bron ► https://deopenbareruimte.nu/dit-zijn-de-5-oudste-kerken-van-nederland/


GESCHIEDENIS VAN DE LEERBROEKSE KERK

Hierboven: Het dorp Leerbroek op 11 augustus 1750, tekening, toegeschreven aan Jan de BeijerHoe oud is de kerk van Leerbroek?


Wanneer de kerk is gesticht en wie de patroonheilige was, is niet bekend. Volgens overlevering zou dit rond 1300 door Jan van Arkel zijn geschied, tesamen met de kerken van Schoonrewoerd, Slingeland, Noordeloos en Nieuwland.

Anderen houden de stichtingsdatum zelfs in de 11de eeuw.

In 1395 wordt de kerk van 'Lederbroec' genoemd in de jaarrekeningen van de Domfabriek. Vòòr de Reformatie (in Leerbroek in 1578) oefende de heer van Arkel het collatierecht uit. De kerk viel onder de proosdij van Arnhem.

Na de Reformatie behoorde de gemeente Leerbroek, tussen 1587 en 1593 gecombineerd met Nieuwland, tot de classis Gorinchem, met uitzondering van de periode 1816-1951, waarin de kerkelijke gemeente onder de classis Gouda viel.

Bron ► https://www.hhgleerbroek.nl/kerkelijkegebouwen/geschiedenisDit bericht maakt melding van 1040


Kerkbrand Leerbroek in de nacht van 3 op 4 Maart 1935.

De Kerk daterend uit het jaar 1040 is totaal uit gebrand, alleen de muren staan nog. Het is het op één na het oudste Kerkgebouw van Nederland. Hij is gelijktijdig met de Kerk van Hoornaar gebouwd, en lijkt er ook veel op. Op de voorgrond de Meerkerkse Spuit die bleef aanwezig omdat er balken hardnekkig bleven smeulen.

Bron ► https://www.hhgleerbroek.nl/kerkelijkegebouwen/geschiedenisHet onderstaande krantenbericht maakt melding van 1025

Kerkbrand: Nieuwsblad van het Noorden, 5 maart 1935

Bron ► https://www.hhgleerbroek.nl/kerkelijkegebouwen/geschiedenis


INFO VOLGENS WIKIPEDIA


Volgens bepaalde gegevens zou Leerbroek omstreeks 1020-1025 gesticht zijn door Jan I van Arkel, die eveneens stichter van het naburige dorpje Nieuwland geweest zou zijn. Tussen (1143 en 1303) behoorde de streek tot de heren van der Lede, daarna tot het geslacht Arkel (1305-1428) en het geslacht Egmond (1428-1560?) tot het bij de Nederlanden werd toegevoegd.

Bron ► https://nl.wikipedia.org/wiki/Leerbroek