NIEUWS LINGEWAAL

Nieuws over Lingewaal


ONTSTAAN VAN HET MUSEUM IN FORT VUREN

Middels een interactieve herinneringsroute en museum komen bombardementen, neergestorte vliegtuigen, bemanningsleden verzetsdaden en ooggetuigen weer tot leven.

In juli 2015 sloegen de historische verenigingen van de gemeente Lingewaal de handen ineen om met een permanent eerbetoon zeven geallieerde vliegeniers en oorlogsslachtoffers in de gemeente Lingewaal permanent te herdenken. Hiervoor werd de Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal opgericht.

Het doel van ons project was het permanent zichtbaar maken van de Lucht- en Tweede Wereldoorlog zoals die zich boven de gemeente Lingewaal en het Rivierenland heeft afgespeeld en het eren van geallieerde vliegeniers en burgers die het leven gaven of die gevangen werden genomen. Het vastleggen van deze geschiedenis en deze permanent beschikbaar maken voor het grote publiek.

Een kleine tentoonstelling op 4 en 5 mei 2016 groeide uit tot een permanent museum en herdenkingsroute met herdenkingsborden, onze "Memorial Boards". Op 10 mei 2017 werd het WO2 en Vliegeniersmuseum door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven geopend in het bijzijn van vertegenwoordigers van verschillende ambassades en familieleden van geallieerde piloten, verzetsstrijders en burgerslachtoffers.

Op 11 mei 2017 werd de Herinneringsroute WO2 geopend en de Memorial Boards onthuld door meer dan 50 familieleden uit de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Polen en Nieuw-Zeeland.

Website ► https://www.egvl.nl/


Diverse video's over WO 2

Tijdens WO 2 zijn in de gemeente Lingewaal 4 geallieerde vliegtuigen neergestort en 1 geallieerd vliegtuig heeft een noodlanding gemaakt. Hierbij zijn 3 piloten omgekomen. 2 piloten gevangen genomen. 1 piloot wordt nog steeds vermist. 1 staartschutter van een B-17 is omgekomen.


In het Sky of Hope WO2- en vliegeniersmuseum in Vuren is maanden gewerkt aan een schilderij over Luitenant John Davis (Jack) Lunn. Op 25 september 2020 had ambassadeur Lyndal Walker van Nieuw Zeeland de eer om het schilderij af te maken.