OUD-LEERBROEKHerinneringen van oud-Leerbroek(ers)


Heeft U nog oude foto's uit de oude doos van Leerbroek?

Ze zijn welkom met een beschrijving per e-mail:

redactie@leerbroek-online.nl

Dank U wel.

LEGERDIENST OP 12 JUNI 1940

Een foto uit het Boek "In de houten broek", legerdienst in de NH kerk te Leerbroek woensdag 12 juni 1940, voorgangers dominee D. Rignalda en Kapelaan H.J. Rops.


VLIEGTUIGCRASH IN MIDDELKOOP OP 10 MEI 1940

Helden boven Leerbroeks luchtruim, vliegtuig crash Middelkoop op 10 mei 1940. Luchtschutter, sergeant K. Beuving "Nog nooit had ik zoveel vliegtuigen bij elkaar gezien. We waren geen partij voor de Duitsers".

Vliegers van vliegveld Ypenburg (met o/a *J.F.A. Jansen) van de 3e jachtvliegtuigen afdeling Ypenburg datum foto: 11 april 1940.

Staand: J. Linzel en W.F. Meyer. Zittend: v.l.n.r. J.Eden, A.M. van Breugel, G. Kiel, J.A. Kuhn, R.E.Wijmans, D.Lub, *J.F.A. Jansen C.R.Ottes

  *) Neergestort in Leerbroek/buurtschap Middelkoop.


Wat er vooraf ging van de vliegtuig crash:

De gevechtsklare jachtvliegtuig Douglas 8A-3N met nummer 387 startte terwijl de bommen op vliegveld Ypenburg vielen. De 387 verloor tijdens de luchtgevechten de linkervleugel en stortte dicht bij Nootdorp neer. De bemanning werd uit het vliegtuig geslingerd en redde zich met parachutes. Het toestel sloeg tussen Leerbroek en Meerkerk te pletter.

Aan vlieger J.F.A. Jansen werd na de oorlog de Bronzen Leeuw verleend. Linzel in "Mei vliegers" over hem. Hij ging in zo'n trage Douglas de Moffen tegemoet. Een van de vleugels werd er afgeschoten en toen is ie in een rugvrille gekomen. Hij en de schutter zijn dwars door de kap eruit geslingerd. Door de enorme middelpuntvliedende kracht liep het bloed naar zijn ogen. Geen gezicht! Het wit van zijn ogen is zwart. Luchtschutter, sergeant K.Beuving, gaf later het volgende verslag:

"Het was alsof we stilstonden. Nog nooit had ik zoveel vliegtuigen bij elkaar gezien. We waren geen partij voor de Duitsers. De Douglas kon praktisch om zijn as draaien en dan was het net alsof zo'n Duitser twee keer om je heen zeilde. Het kookte er van de Meerschmitts en waar je ook richtte: je kon gewoon niet missen. Ik meen er zeven te hebben geraakt. Maar het was levensgevaarlijk zo'n vliegtuig te blijven nakijken om later een overwinning te claimen, er was trouwens geen tijd voor. Op een gegeven moment sloeg er een granaat dwars door de cockpitkap. Pal daarop werd de kist onbestuurbaar en viel in een rugvrille naar beneden. Het bloed liep in mijn ogen en ik zag niets meer. Als een baksteen gingen we naar onderen. De kap openschuiven ging niet meer en met alles wat nog in me zat, drukte ik het frame uit zijn voegen..."

Jansen belandde in een boom bij Hendrik van Buuren in Leerbroek. Hij was vrijwel ongedeerd en ging terug naar zijn basis. Beuving werd opgevangen door Jacob de Wild, ca. een km. verder. Hij zat vol glassplinters en had bloeduitstortingen rond zijn ogen. De Wild zorgde voor een dokter en Beuving is ca. 2 weken in een ziekenhuis in Den Haag geweest.

Hendrik van Buuren was de Opa van Henk, Arie, Pieter en Johan van Buuren. Jacob de Wild woonde in de molen van Hei-en Boeicop. Was de Opa van Dicky de Wild.

Vlieger J.F.A Jansen (hierboven).

Neergestort op 10 mei 1940 te Leerbroek/Middelkoop. Kreeg voor zijn moedige strijd tegen de Duitse inval als militaire onderscheiding de Bronzen Leeuw (zie afbeelding hierboven).

De Bronzen Leeuw is na de Militaire Willemsorde de hoogste militaire onderscheiding. Ze werd in 1944 ingesteld en is bedoeld voor militairen, die zich ten behoeve van de Nederlandse Staat in de strijd tegenover de vijand door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden hebben onderscheiden.


Schaalmodel van een jachtvliegtuig Douglas 8A-3N die in Leerbroek/Middelkoop is neergestort (in de buurt van Middelkoop 70).

Een gevechtsklare Douglas 8A-3N. De Douglas 8A-3N met nummer 387 die in Leerbroek was neergestort is nooit gefotografeerd.

Onderstaande link bevat info over het vliegtuig type en het neerstorten van de Douglas 8A-3N met nummer 387:

https://www.ipms.nl/artikelen/nedmil-luchtvaart/vliegtuigen-d/vliegtuigen-d-douglas-dc2-2


Bij de zoektocht naar luchtschutter sergeant K. Beuving vond (John K.) uiteindelijk deze foto (hieronder), maar hij kan de echtheid ervan niet bevestigen.

(Betreft neergestort vliegtuig in Leerbroek/buurtschap Middelkoop)

In 1745 liet ds. I. Appelman een testament maken. Het land recht tegenover de kerk mocht nooit verkocht worden, maar moest gebruikt worden om te zorgen dat ook de arme mensen een stukje grond hadden om hun gewassen te verbouwen.


Kleine Toon de Bruijn, 59 jaar geleden bij Kaashandel Schep "de oude school" Leerbroek. 

Huib de Klerk schreef:

Ook ik heb er nog gewerkt in mijn vrije uurtjes na schooltijd (mulo). Ten tijde van deze foto woonden wij in het schoolhuis. Meester Jakobs woonde toen in het noodlokaal wat op de achtergrond zichtbaar is. Na ons heeft de familie Bogerd (ouders van Theus Bogerd) nog in het schoolhuis gewoond.

Je kunt aan de dichtgemetselde ramen zien dat er 4 lokalen waren. Achteraan was in mijn tijd de zesde klas. Gecombineerd met een aantal leerlingen die een zevende klas deden. Daarnaast was de ingang. In de andere drie lokalen de overige klassen, die soms gecombineerd waren.

Toen het aantal leerlingen toenam, is het houten lokaal geplaatst, waar meester Jakobs nog in gewoond heeft, toen de nieuwe school aan de Leerbroekseweg gerealiseerd was.


Nico en Wim Schep in het oude kaaspakhuis (toenmalige school)

Juni 1969


Personeel Eben-Haëzerschool Leerbroek in 1966.


Lagere school Eben Haëzer met de kleuterschool op de achtergrond met de grote zandbak.